“Mag ik iets vragen…? Wat is nu precies het verschil tussen vertrouwen en psychologische veiligheid?” Deze vraag krijgen we regelmatig tijdens de 1-daagse met schoolteams waarin we duiken in de samenwerking en de communicatie. Zowel psychologische veiligheid als vertrouwen zijn belangrijke ingrediënten voor het creëren van een positieve leeromgeving en het bevorderen van de groei van leerlingen.
Psychologische veiligheid en vertrouwen zijn nauw met elkaar verbonden en versterken elkaar in een team. Ze vormen samen de basis voor een gezonde en effectieve samenwerkingscultuur.
Hoewel ze nauw met elkaar verbonden zijn, zijn er belangrijke verschillen die het waard zijn om te verkennen. Ik deel hieronder drie onderscheidende kenmerken van vertrouwen en psychologische veiligheid:
Oke, maar wat komt er dan eerst?”
Vanuit Struijk & Kemper geloven wij dat als het gaat om het opbouwen van een goede samenwerking, het vaak het meest effectief is om te beginnen met het creëren van psychologische veiligheid. Psychologische veiligheid legt de basis waarop vertrouwen kan worden opgebouwd.
Psychologische veiligheid draait om het creëren van een omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om zichzelf te uiten, risico’s te nemen en hun ideeën en zorgen te delen zonder angst voor negatieve gevolgen. Wanneer teamleden zich psychologisch veilig voelen, kunnen ze open communiceren, constructieve feedback geven en samenwerken aan oplossingen. Dit bevordert een sfeer van respect, acceptatie en vertrouwen.
Vertrouwen bouwt voort op psychologische veiligheid. Wanneer teamleden zich veilig voelen om zichzelf te uiten en kwetsbaar te zijn, ontstaat er ruimte voor oprechte interacties en het tonen van betrouwbaarheid. Door consistentie in gedrag en het nakomen van afspraken, groeit het onderlinge vertrouwen tussen teamleden.
Het is echter belangrijk op te merken dat psychologische veiligheid en vertrouwen elkaar in feite versterken. Terwijl psychologische veiligheid de basis legt voor open communicatie en het delen van ideeën, draagt vertrouwen bij aan het verdiepen van die communicatie en het creëren van een gevoel van betrouwbaarheid tussen teamleden.
In het proces van het opbouwen van een goede samenwerking kan het nuttig zijn om bewust te werken aan het creëren van psychologische veiligheid als eerste stap. Dit kan gedaan worden door het bevorderen van een cultuur van respect, het waarderen van diverse perspectieven en het aanmoedigen van open communicatie. Naarmate psychologische veiligheid groeit, zal het vertrouwen tussen teamleden van nature toenemen, wat uiteindelijk zal bijdragen aan een sterke en effectieve samenwerking.
Uitschrijven kan op elk moment.