“Ik heb al zoveel coaches gehad, het werkt gewoon niet.” Lola kijkt me aan en ik zie de hopeloosheid in haar ogen. Ze wil zo graag, ze heeft visie en ambitie maar is lamgeslagen. Het lukt haar maar niet om haar eigen (destructieve) patronen te doorbreken, maar ze wil zo graag!
Aan het einde van ons gesprek, wat is ingepland omdat we in de teamtrajecten van Inspiratiebureau Struijk & Kemper een individueel gesprek hebben met ieder teamlid, zegt ze “Ik heb in deze 1,5 uur meer inzichten over mezelf dan in al die jaren bij diverse coaches.” Ik zeg dit niet om mezelf de hemel in te prijzen, sterker nog ik bied zelf geen coachtrajecten meer aan… maar wel omdat er een serieus probleem gaande. Een probleem wat mijn hart raakt. Als mensen op zoek zijn naar een coach stellen ze zich kwetsbaar op, ze hebben een frustratie en verlangen naar een doorbraak. Helaas zijn er zoveel professionals die zichzelf een coach noemen -zonder dat ze de kwaliteit kunnen bieden die je van een coach verwacht. Het lijkt een trend om jezelf “coach” te noemen, maar coaching blijft vakmanschap.
Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal bedrijven dat coaching aanbiedt in 2019 met 66 procent is gestegen naar 63.000. Bizar!
In een krantenartikel van Sanne Wolters uit het AD uiten diverse experts hun zorgen hierover. Het aantal coaches dat echt goed zijn in hun vak ligt namelijk veel lager! Omdat “coach” geen beschermde titel is, kan iedereen zich echter coach noemen. De persoon die zelf een burn-out heeft gehad en nu andere coacht, de persoon die een cursus van 2 dagen heeft gehad over coaching, de persoon die goed kan luisteren en denkt: waarom geen coachpraktijk starten?
Steeds vaker kom ik gefrustreerde professionals tegen die de hoop op een persoonlijke of professionele doorbraak zijn verloren, omdat ze keer op keer tijd investeerden in coaching en bedrogen uit kwamen. Tegen deze mensen wil ik zeggen: Geef de moed niet op. Een echt goede coach kan jou begeleiden richting de gewenste doorbraak!
Maar hoe vind je nu die goede coach? Google is niet meer “the way to go” want je ziet door de bomen het bos niet meer, en hoe scheid je het kaft van het koren?
4 aandachtspunten bij het vinden van de goede coach
In het AD van 27 mei 2021 worden in het artikel “Zo vind je een goede coach” 4 tips gedeeld waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een goede coach:
1. OPLEIDING
Kies iemand die geleerd heeft. Niet een cursus van twee weekenden, maar bij voorkeur iemand die minimaal vier jaar heeft gestudeerd in deze richting. Denk aan mensen die zijn opgeleid in de therapiewereld of psychologie.
2. ERVARING
Je wilt iemand die van persoonlijke ontwikkeling zijn of haar levenswerk heeft gemaakt. Niet iemand die het er hobbymatig bij doet.
3. KLIK
Een klik is cruciaal. Als je doorbraak wilt ervaren in het proces van coaching, dien je je kwetsbaar op te stellen. Pas als je je kwetsbaar opstelt kunnen patronen aan het licht komen die anders verborgen blijven. Check dus altijd of je persoonlijk een klik ervaart. Ervaar je dat niet na het eerste contact? Probeer het dan ook niet. Zonde van jouw tijd en van de tijd van de coach.
4. GEEN COACH
Een coach kan van je begeleiden in het proces van een 7 naar een 9 of van een 6 naar een 8. Als je je leven een dikke onvoldoende geeft en je depressief voelt – moet je bij een (klinisch) psycholoog zijn, niet bij een coach. Goede coaches met een gedegen achtergrond zijn opgeleid om te signaleren wanneer ze de gecoachte dienen door te verwijzen.
Op zoek naar een coach?
Vanuit Inspiratiebureau Struijk & Kemper werken wij met ervaren coaches met een gedegen opleiding. Coaches waar ik vierkant achtersta en waarvan ik weet dat ze het verschil maken, keer op keer. Ben je een schoolleider, onderwijsprofessional of leerkracht? Dan help ik je vanuit Struijk & Kemper graag met het vinden van de juiste match.
Werk je niet in het onderwijs maar ben je wel (wanhopig) op zoek naar een goede coach? Voel je vrij om me een bericht te sturen, dan kan ik je altijd doorverwijzen naar coaches in mijn netwerk waar ik vertrouwen in heb.
Nogmaals: geef de moed niet op! Ze bestaan echt, die goede coaches.
Deze blog is geschreven door Laura Pelger – Struijk, co-founder van Inspiratiebureau Struijk & Kemper.
Uitschrijven kan op elk moment.