Herken je dit? Op zich loopt alles prima binnen je team. Toch speelt er iets, je voelt de spanning. Geen van de teamleden zegt er iets over en meningen blijven achterwege. Er wordt weinig om hulp gevraagd en in de wandelgangen hoor je wat klachten over andere teamleden. Hoe kan het dat dit erin geslopen is? Een gebrek aan psychologische veiligheid geeft problemen. Maar waarom is die psychologische veiligheid zo belangrijk en hoe kun je dit verbeteren?
Doorbreek oude patronen in je team
Om psychologische veiligheid in je team te creëren moeten oude patronen doorbroken worden. Vaak zitten leerkrachten vast in hun gewoontes. Ze zijn al erg druk met alles wat in hun eigen klas speelt, waardoor er geen tijd wordt gemaakt voor overleg over de samenwerking. Dit zorgt voor miscommunicaties en hierdoor ontstaan er nog meer problemen. Uiteindelijk gaat het werkplezier achteruit en kunnen de teamleden zich niet meer ontwikkelen. Tijd voor verandering! Psychologische veiligheid zorgt ervoor dat ieder lid van het team zijn talenten kan benutten en zich veilig voelt om te overleggen. De sfeer in het team zal hierdoor met sprongen vooruit gaan.
De voordelen van psychologische veiligheid
Wanneer er sprake is van psychologische veiligheid biedt dit veel voordelen voor je team. Wij zetten 10 voordelen op een rijtje voor jou:
- Open communicatie: Leerkrachten voelen zich vrij om hun vraagstukken, ideeën en zorgen te delen zonder angst voor negatieve reacties. Dit bevordert open en eerlijke communicatie en meer eigenaarschap binnen het team.
- Creativiteit en innovatie: Psychologische veiligheid moedigt creativiteit aan doordat teamleden zich comfortabel voelen om nieuwe ideeën te presenteren. Het creëert een omgeving waarin innovatie wordt gestimuleerd en nieuwe benaderingen worden aangemoedigd.
- Verbeterde probleemoplossing: Een veilige omgeving bevordert effectievere teamdiscussies en samenwerking, wat leidt tot betere oplossingen voor problemen. Teamleden durven vragen te stellen en kritisch na te denken over mogelijke oplossingen.
- Betere teamprestaties: Psychologische veiligheid leidt tot een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid. Hierdoor worden teamleden aangemoedigd om samen te werken en hun vaardigheden en talenten te bundelen, wat de algehele prestaties van het team verbetert.
- Persoonlijke groei: Teamleden voelen zich gesteund en aangemoedigd om zichzelf te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Psychologische veiligheid bevordert een groei- en leercultuur binnen het team.
- Meer tevredenheid en betrokkenheid: Wanneer teamleden zich veilig voelen, zijn ze over het algemeen meer tevreden en betrokken bij hun werk. Dit heeft een positieve invloed op de algehele werksfeer en motivatie.
- Minder angst voor fouten: Psychologische veiligheid vermindert de angst voor het maken van fouten, waardoor teamleden zich meer op hun gemak voelen om risico’s te nemen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.
- Betere onderlinge relaties: Een veilige werkomgeving bevordert vertrouwen en respect tussen teamleden. Dit draagt bij aan positieve onderlinge relaties.
- Verhoogde veerkracht: Teamleden kunnen beter omgaan met uitdagingen en tegenslagen wanneer ze zich psychologisch veilig voelen. Dit draagt bij aan de veerkracht van het team als geheel.
- Lagere stressniveaus: Een omgeving van psychologische veiligheid kan bijdragen aan het verminderen van stress onder teamleden, omdat ze zich minder bezorgd voelen over afwijzing of negatieve reacties op hun bijdragen.
Door al deze punten ontstaat er een stevige basis in het team. Binnen de school zorgt dit weer voor het beste welzijn en goede ontwikkeling van de leerlingen. Zij plukken de vruchten van de psychologische veiligheid in het team van leerkrachten.
Zorg voor psychologische veiligheid
Om psychologische veiligheid mogelijk te maken, is het belangrijk dat de teamleden nieuwe vaardigheden leren. Denk bijvoorbeeld aan betere communicatie, het voeren van constructieve discussies, de tijd nemen voor overleg, meer eigenaarschap en de moed om eerlijk naar knelpunten en kansen te kijken. Kun jij je vinger maar niet op de zere plek in het team leggen? Boek eens een gratis sparsessie om de mogelijkheden van je team te ontdekken.