Als lid van het schoolleidersregister blijft het belangrijk om geschikte opleidingen en bijscholingen te volgen. Dit geldt zowel voor jou als je schoolteam. Er is niets zo waardevol als nieuwe kennis en inzichten in de laatste ontwikkelingen in het onderwijsveld. Hierdoor blijf je niet alleen up to date over de laatste ontwikkelingen, maar houdt je de cultuur van lerend zijn ook levend in je team in plaats van alleen voor de kinderen. Soms kan het best lastig zijn om geschikte opleidingen en bijscholingen te vinden. Welke onderwerpen zijn van belang voor je team? Wij geven je graag wat inspiratie.
Goede communicatie is onmisbaar voor ieder schoolteam. Alleen wanneer er goed gecommuniceerd wordt kunnen de teamleden efficiënt samenwerken. Actief luisteren, constructieve discussies voeren, elkaar durven aanspreken op elkaars gedrag, vraagstukken delen en (tegengestelde) meningen of gedachten uiten horen daar allemaal bij. Om op een fijne en professionele manier met elkaar te kunnen communiceren zijn er wel bepaalde voorwaarden nodig. Zo mag psychologische veiligheid niet ontbreken in je team, omdat dit aan de basis staat van effectieve communicatie.
Psychologische veiligheid is erg belangrijk, zowel voor de schoolleider als het schoolteam. Onder psychologische veiligheid verstaan we dat er een cultuur heerst waarin men in staat is om sociale risico’s te nemen, omdat men weet dat hier positief op gereageerd zal worden. Bij een sociaal risico kan je denken aan een fout toegeven, een tegengestelde mening delen of kwetsbaarheid tonen op een andere manier. Wanneer iedereen zich veilig voelt, kan er open met elkaar gecommuniceerd worden. Dit is echter niet iets wat je één keer leert en vervolgens altijd toepast, maar iets waar je continu aan blijft bouwen met elkaar. Als er sprake is van psychologische veiligheid kan iedereen reflecteren op zijn werkwijze en zich blijven ontwikkelen. Dat komt uiteindelijk ook de ontwikkeling van de leerlingen ten goede. Wanneer je voor het schoolleidersregister opleidingen of bijscholingen moet volgen is het een goed idee om te investeren in een training over psychologische veiligheid.
Als schoolleider zijn bepaalde talenten van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan authentiek leiderschap kunnen tonen, goed kunnen communiceren, strategisch denken, besluitvaardigheid en emotionele intelligentie. Leerkrachten profiteren van talenten als geduld, flexibiliteit, motiverend vermogen en goed kunnen samenwerken. Niet iedereen zal al deze vaardigheden even goed ontwikkeld hebben. Daarom is het zo belangrijk om ieders talenten te benutten op school. Alle talenten samen maken jullie tot een sterk team.
Eigenaarschap tonen gaat over het nemen van verantwoordelijkheid voor taken en betrokken zijn bij het succes van het team als geheel. Proactief meedenken, initiatief tonen en actief bijdragen aan het bereiken van gezamenlijke doelen zijn daarbij belangrijk. Wanneer ieder teamlid eigenaarschap toont ontstaat er een fijne sfeer. Dit zorgt voor meer werkplezier, open communicatie en wederzijds respect. Een positieve en productieve werkomgeving is het resultaat.
Opleidingen of bijscholingen volgen over de genoemde onderwerpen kan je ontwikkeling als schoolleider bevorderen. Bovendien profiteert het schoolteam er ook van én is het geschikt voor de bijscholingsnorm van het schoolleidersregister. Door aan de communicatie, psychologische veiligheid, het benutten van talenten en tonen van eigenaarschap te werken kun je oude patronen doorbreken. Veel mensen zitten vast in hun patronen waardoor het potentieel van het team niet volledig benut wordt. Ook kan het tonen van authentiek leiderschap een uitdaging zijn. Ben je benieuwd wat er mogelijk is in jouw team? Boek gerust eens een gratis sparsessie.